Yeni dönemde 1.3 milyarlık teşvik

0
591

MEB önümüzdeki yıl 1.3 milyara yakın özel okul teşviki verecek. Toplam 337 bin 216 öğrenci 2017-2018 eğitim-öğretim yılında teşvik alabilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) çocuklarını özel okula göndermek isteyen velilere ödeyeceği teşvikler 2017-2018 eğitim-öğretim yılında da katlanarak devam edecek. Bu yıl özel okul teşvikine 1 milyar 251 milyon 334 bin 800 lira bütçe ayrılması hedeflendi. Okul öncesi, ilkokul, ortaokul, lise ve temel lise türlerinde toplam 337 bin 216 öğrenciye ilk kez teşvik verilmesi planlanıyor. Destek verilecek öğrencilerin tespitinde en belirleyici kriter ailenin gelir durumu olacak.

6 KRİTER BELİRLEYİCİ OLACAK
Ailenin geliri, öğrencinin başarısı, öğrenim gören kardeşler, anne babanın durumu, disiplin cezası, şehit ve korunmaya muhtaçlık durumuna göre 6 farklı kriterde yapılacak değerlendirme sonucunda teşvik almaya hak kazanan öğrenciler belirlenecek. Her bir kritere belli puanlamalar verilecek. Toplam puanlamadan sonra öğrenciler “en fazla puan alandan en az puan alana” şeklinde dizilerek teşvike hak kazananlar belirlenecek. Başvuruların ağustos sonunda başlayacağı belirtiliyor.

DÜŞÜK GELİRE YÜKSEK PUAN
Destek verilecek öğrencilerin tespitinde en belirleyici kriter ailenin gelir durumu olacak. Daha önce aileye, geliri 1000 TL’den az ise 340 ile en yüksek puan veriliyordu. Ancak gelir düzeyinin limiti bu yıl 5 bin TL’ye yükseltilmişti. 5 bin TL’den az geliri olan ailelere 350 ile en yüksek puan verilecek. Ulusal düzeyde yapılan yarışmalarda derece alan öğrenciye 70, il genelinde yarışmalarda aldığı derecelere ise 40 puan verilecek.

3 TAKSİTTE ÖDENECEK
Teşvik almaya hak kazananlar okulun öğrenim süresi sonuna kadar bu destekten yararlanacak. Ancak sınıf tekrarı yapanlar hakkını kaybedecek. Destek bedelinin yüzde 35’i kasım, yüzde 35’i şubat ve yüzde 30’u haziranda olmak üzere öğrenim görülen okullara ödenecek. Veliler, okulların ilan etmiş oldukları yıllık eğitim ücretinin Bakanlıkça karşılanacak eğitim ve öğretim desteğinin dışında kalan bedelini ayrıca okula ödeyecek. Bu nedenle veliler kayıt yaptıracakları okulların ücretleri ve diğer şartları hakkında bilgi edinip tercihlerini belirleyecek.

CEVAP VER

Please enter your comment!